Sıkça Sorulan Sorular
- Gayrimenkul Danışmanımı nasıl seçmeliyim?
- Dairemin satışı için neden komisyon ya da hizmet bedeli ödeyeceğim? Komisyonu alıcıdan alsalar olmaz mı?
- Evimin satışı/kiralaması ne kadar zaman alır?
- Benimle nasıl iletişim kuracaksınız?
- Bankaya ipotek borcumu ödedim. Taşınmaz üzerindeki ipoteği terkin ettirmem için ne yapmam gerekiyor?
- E-devlet üzerinde kendime ait olmayan bir taşınmaz görünüyor, nasıl düzeltebilirim?
- Dört ay önce bir daire satın aldım fakat hala e-devlet üzerinde görememekteyim. Ne yapmam gerekir?
- Veraset intikal ilişiği kestirilmeden miras intikali gerçekleştirebilir miyim?
- Hangi nitelikli taşınmazlarda DASK aranır?
- Vekâletnamede fotoğraf gerekli midir?
Öncelikle birlikte çalışacağınız danışmana sorun, gayrimenkulünüzü satmak için nasıl çalışmalar yapacak, pazarlama planı nedir, bunları öğrenin. Raporlama yapıp yapmadığını da sorun, gelişmeleri size ne sıklıkla bildirecek, siz aradığınızda mı bilgi verecek yoksa belirli aralıklarla mı? Gayrimenkul satışı uzun zamanlı bir süreçtir, 2 aydan 12 aya kadar sürebilir. Yanlış anlamalar stresli anlara, güven kaybına yol açabilir. Bu süreçte aynı dili konuştuğunuz, iletişiminizin iyi olduğu, güvenilir bir kişi ile çalışmak tercihiniz olmalıdır.
Olur, ancak bu durumda alıcılarınız da sınırlı olur ve satış fiyatınız da düşük olabilir. Önemli olan satış yapıldığında cebinize ne kadar para gireceği. Düşük bir fiyattan komisyonsuz satışı mı tercih edersiniz, yoksa komisyon düştükten sonra cebinize daha çok para girecek olan satışı mı? Sizden komisyon ve yetki almayan emlakçı pazarlama için zaman ve para harcamaz, portföyü başka emlakçılar ile paylaşmaz. Bu durumda alıcı adayınız az olur, pazarlık gücünüz azalır, mülk ya düşük fiyat ile satılır, ya da satılmaz.
Emlak danışmanından bu sorunun yanıtını almak isteyen bir müşteriyle karşılaştığınızda ilk adımınız soruya soruyla karşılık vermek olmalı.
Profesyonel emlak danışmanları, müşterisinin yaşam planlarını etkileyen bir süre sınırı olup olmadığını öğrenmeyi tercih eder. İhtiyaçtan evini satarak elde edeceği rakamı değerlendirecek bir planı olabilir; farklı bir şehre taşınma, daha büyük bir eve geçme vs. Bu durumda evin satışını veya kiralamasını hızlandırmak için neler yapabileceği konusunda önerilerde bulunabilirsiniz: Evde küçük tadilat işleri, mutfak-banyo dolap yenilemeleri, boya gibi ön masrafların alıcıları ikna etmekte hız kazandırabileceğini söyleyerek yönlendirmek gibi…
Emlak danışmanlarının çalışma yöntemleri ve ne sıklıkla bilgilendirmede bulunacağı müşteriler önemlidir. Çünkü her müşteri kendisiyle gerçekten ilgilenildiğini, sahip olduğu gayrimenkul ile ilgili profesyonelce çalışılacağını bilmek ister.
Her müşteri birbirinden farklıdır. Bu nedenle tercih ettikleri iletişim yöntemi de farklı olacaktır. Bazı müşteriler düzenli olarak telefon görüşmesiyle bilgilendirilmek, bazıları da e-posta ile ev satışı için yaptığınız adımları öğrenmek ister.
İletişim yöntemi kadar ne sıklıkta iletişim bağının sürdürüldüğü de önemlidir. Kimi satıcılar sizden haftalık olarak evle ilgili satılık ilanınızın görüntülenme sayısını, kimileri de ciddi bir alıcıyla bağlantıya geçtiğinizde sizden hızlı bir bilgilendirme talep edebilir.
Tapu Sicili Tüzüğünün 88. maddesi gereğince ipotek terkin evrakları elden ibraz edilemeyeceğinden, ipotek terkinine ilişkin harcın da ödendiği bilgisini içeren evrakın banka tarafından ilgili Tapu Müdürlüğüne gönderilmesi halinde ipotek terkini işlemi gerçekleştirilecektir. Ayrıca kamu bankaları ile yapılan Protokol kapsamında ipotek terkinleri elektronik ortamda yapılabilmektedir.
E-devlet üzerinde kendinize ait olmayan taşınmaz görülmesi halinde en yakın Tapu Müdürlüğüne giderek bildirimde bulunmanız halinde yanlışlık düzeltilecektir.
Alo 181 Tapu ve Kadastro Hizmet Hattımızı arayarak da taşınmaz bilgilerini vermeniz halinde adınıza bildirim kaydı düzenlenecektir.
E-devlet üzerinden taşınmaz bilgilerinizi görebilmeniz için T.C Kimlik Numaranızın sisteme kayıtlı olması gerekli olup bu düzenlemeyi e-devlet sayfanızda bulunan ”BEYANDA BULUNUN” kısmından ilgili Tapu Müdürlüğüne beyanda bulunabilir ya da ilgili Tapu Müdürlüğüne bizzat başvurarak T.C numaranızı güncelletmeniz durumunda taşınmazınızı e-devlet sayfasında görebilirsiniz.
7338 sayılı Veraset Ve İntikal Vergisi Kanununun 19/2 fıkrası uyarınca tescil tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde sonucu ilgili vergi dairesine bildirilmek üzere, intikal eden taşınmazların tescil işlemi, veraset ve intikal vergisinin tahakkuku beklenmeksizin yapılır. Ancak, intikali yapılan taşınmaza isabet eden veraset ve intikal vergisi tamamen ödenmedikçe devir ve ferağı yapılamaz ve üzerinde herhangi bir ayni hak tesis edilemez.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile doğal afetler nedeniyle Devlet tarafından yaptırılan veya sağlanan kredi ile yapılan meskenler zorunlu deprem sigortasına tâbidir.
Taşınmaz maliki veya intifa hakkı sahipleri zorunlu deprem sigortasının yükümlüsü olup, bu sigortaya tabi bağımsız bölümler ve binalarla ilgili tescil ve tapuya kayıtlı taşınmazın kayda tabi olmayan bir taşınmaza dönüşmesi hali hariç olmak üzere tüm terkin işlemleri zorunlu deprem sigortası kapsamında kalan tapu işlemleri olarak değerlendirilmektedir.
2010/7 sayılı Genelge gereği: Vekâlet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış ve mühürlenmiş olmalıdır. Fotoğrafları sadece tel zımba ile tutturularak yapıştırılmamış olan vekâletnameler kabul edilmez. (Tüzel kişileri temsilen verilen vekâletnamelere fotoğraf yapıştırılması gerekli değildir.)